Kávé kisokos 4: Az ír kávé és egyéb alkoholos kávékülönlegességek

Hogyan készül a sokak kedvence, az ír kávé? Így tényleg Írországból származik?

Lesz szó sokak kedvencéről, a leghíresebb – ámde korántsem egyetlen – alkoholos kávéitalról és még sok egyéb ínyencségről.

A kávéimádok, kávéfanatikusok számára ugyanis nemcsak az fontos, hogy a szeretett ital minősége megüsse mércéjüket, de előszeretettel próbálnak ki minden újdonságot kávéspecialitást. Ez alól pedig az alkohol sem kivétel ugyebár.

Milyen alkoholt érdemes adni a kávéhoz? Természetesen minden nemzetnek megvan(nak) a saját kedvencei és specialitásai, de értelemszerűen valamilyen röviditalt, likőrt kínálnak a forró vagy hideg feketéhez. A változatok száma pedig szinte végtelen, így aztán bőven van mit megkóstolni!

A klasszikus: az ír kávé

Állítólag egy, a reptéren várakozó gép utasainak szolgálták fel elsőként a whiskey-vel vegyített kávét, hogy lecsitítsák a kedélyeket.

A receptet nézve hihető a történet, ugyanis az ír kávé elkészítése hihetetlenül egyszerű, nincs szükséged speciális eszközre – talán a kávé habosító az egyetlen extra, amit bevethetsz, de ez is opcionális.

Lássuk a hozzávalókat:

  1. ír whiskey
  2. karamellizált barnacukor
  3. Felvert tejszín

 

Eszközök:

  1. 1 magas falú üvegpohár
  2. Kanál
  3. Tejhabosító vagy robotgép habverővel
  4. 1 tál (tejszín habosításához)

Így készítsd el: főzz le egy adag hosszú kávét, keverj hozzá egy fél feles whiskey-t (20-30 cl). Készíts a tejszínből lágy, még folyós krémet. Ez persze könnyebb tejhabosítóval, de szimpla robotgéppel is menni fog, a lényeg, hogy ne verd kemény habbá. Egy kanál segítségével óvatosan folyasd a whiskey-s kávé tetejére. Készen is van az egyszerű de nagyszerű ír kávé!

 

Nézd meg videón is, hogy készül az ír kávé:

Egyéb alkoholos kávévariációk (nemzetek szerint)

Olaszország

Naná, hogy a magát kávénemzetnek valló olaszok vegyítik talán a legtöbbféle alkoholt kávéba: grappa,  brandy, rum, konyak, amarettó de még egy igazi ritkaság, a dalmáciai cseresznyelikőr is szerepel a színes listán.

 

Skandinávia

Ők az egyik vezető kávéfogyaszó nép Európában, így nem meglepő, hogy az alkoholos kávé a Skandináv országokban is dívik (akik nem mellesleg nem arról híresek, hogy visszafogottak lennének, ha alkohol ivásról van szó). És mi mással dobnák fel kávéjukat, mint vodkával.

Eegy kevésbé ismert, köménnyel fűszerezett ital, az akvavit is népszerű hozzávaló Észak-Európában.

 

Spanyolország

A carajillónak nevezett alkoholos kávéitalba rum kerül. Egyes források szerint ezt elsőként Kubába érkezéskor készítették el.

 

Franciaország

A franciák egy almalé alapú alkoholt (Calvados) kevernek előszeretettel a kávéjukba.

 

Nagy-Britannia

A britek főként ginnel szeretik dúsítani kedvenc feketéjüket.

 

Görögország

Biztosan senkit sem lep meg, hogy a görögök nemzeti italukat választották érdemesnek arra, hogy a kávéba keverjék.

A nemzetek kávéin és ír kávén túlmenően a hazai vendéglátó helyek még igen sokféle alkoholos kávé variációt kínálnak vendégeik részére, például az édesebb, cukrosabb krém-, csoki vagy kávélikőrös változatokat, amikbe gyakran tejszín is kerül.

 

És neked melyik a kedvenced, melyiket kóstolnád meg?

Előző

Következő

0

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás