Kávé története – Az ókortól a Lavazzáig

Összetéveszthetetlen hanggal és illattal bugyog a reggeli köszöntőnk a csészébe, álmos tekintetünk vágyakozva tekint a forró nedűre. A kávé ma már annyira a mindennapok része, hogy úgy vélhetjük ősidőktől velünk van. Pedig ez csak részben igaz…

A legenda szerint az ókorban egy etióp pásztor vette észre elsőként, hogy a kecskéi egy piros bogyó elfogyasztása után sokkal élénkebbé válnak. Később arra is rádöbbentek az ismerősei, hogy a magok pörkölésével ízletesebb ital készíthető. Egy másik történet egy arab orvost nevez meg felfedezőként, aki orvosságként használta az élénkítő növényt.

Kávé története – Jön a fekete leves

Akárhogy is történt, a kávé nem terjedt el gyorsan, először a XV. században Jemenben használták élénkítő hatása miatt, valószínűleg szufi szerzetesek, akik szívesen éltek serkentő szerekkel. Innen került ki és vált ismertté a társadalom minden rétege számára. A XVI. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték.

Isztambulban az első kávéházak az 1550-es években nyíltak, és számuk gyorsan nőtt. Európába a XVII. században érkezett meg a kávézás szokása. Az első európai kávéház 1624-ben Velencében nyílt meg La Bottega del Caffé néven. Magyarországon – szintén török hatásra – a „fekete leves” fogyasztása az 1600-as évek végétől terjedt el.

A lassú indulás után nagyon felgyorsult a kávé ismertsége, VIII. kelemen pápa például már azt mondta, hogy ez egy igazi keresztény ital. Bach pedig később kantátát is írt a kávéhoz. Az évszázadok során a hagyományos török kávékészítéstől eltérő módok is kialakultak. Az eredeti, egy csésze forró víz – egy teáskanál darált kávé megoldás után jöttek a különféle presszógépek, a kotyogó, a francia dugattyús kávéfőző és persze az olyan különlegességek, mint a capuccino.

Lavazza – Világméretű üzlet

Közben persze egyre több helyen kezdtek el kávét termeszteni világszerte. Bár sokféle kávé cserje létezik, csak két fajának terméséből készítenek kávét: az arab kávéból és a robuszta kávéból. A két faj környezeti igényei erősen eltérőek. Az arab kávé adja a jobb kávéalapanyagot, de kényesebb a robuszta kávénál, termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel. A kávécserjék fejlődéséhez a tökéletes feltételeket csak 900 méter feletti trópusi területeken lehet biztosítani, hiszen nélkülözhetetlen számukra a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség és a 15-24 °C közötti hőmérséklet. Az arab kávé adja a kereskedelemben kapható kávé 75%-át. A robuszta kávé igénytelenebb, ellenállóbb, tűri a hőséget és a nagy páratartalmat, termőterülete a 900 méter alatti trópusi síkságokon van. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik, a többi kávétermelő ország az arab kávét favorizálja.

Ma a legtöbb kávét Brazíliában termesztik a sorban utána Vietnám, Kolumbia és Indonézia következik. A szakértők szerint a legjobb minőségű kávét ugyanakkor Etiópiában termesztik. Ennek ellenére nem itt található a földkerekség legdrágább kávéja, az ugyanis a thaiföldi Black Ivory, melynek kilója 270 ezer forint körül mozog.

Egy igazi kávé különlegesség története

Miközben egyre nőttek a kávéültetvények, s a fekete nedű mind több embert köszöntött reggelenként, úgy emelkedett a kávékereskedő vállalkozások száma is. A legtöbb kicsiben kezdte, mint például az olasz Luigi Lavazza, aki torinói aprócska boltjában kezdte a pörkölést és az árusítást 1895-ben.

Ma már a negyedik generáció vezeti az időközben hatalmasra nőtt családi vállalatot, mely a világ hetedik legnagyobb kávé pörkölője, 2700 alkalmazottal és évi 1,3 milliárd euros forgalommal. A földkerekség minden tájáról importálnak kávét Dél-Amerikától Afrikán át Ázsiáig, s a különféle márkákat a legkülönbözőbb fajta kávébabok elegyítéséből készítik. A Lavazza egyik specialitása, hogy meghirdették azt a zöld modellt, mely az ültetvények hosszú távú, környezet kímélő működését jelenti, egyúttal a helyiek életminőségére is tekintettel vannak. 1979-ben alapították meg kávé kutató központjukat, ma már 50 ilyen iskolát üzemeltetnek a világon.

Mindeközben már nem csak a klasszikus pörkölt kávé gyártásban és kereskedésben érdekeltek, hanem élen járnak a kapszulás termékek és gépek készítése terén is. Noha ma már a Lavazza csoport összesen 21 különféle vállalat alkotta birodalom, mely a világ 90 országában van jelen, a központ változatlanul Torinóban a Via San Tomasso 10-ben található, ott ahol Luigi Lavazza elkezdte a kávépörkölést 123 évvel ezelőtt…

Kérj ajánlatot kávégép bérléshez!

 

Előző

Következő

0

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás